Research Integrity Training for Students (RITS-project)

“Mag je irrelevante interviews uit je dataverzameling verwijderen?”

“Behoor je de conclusie van je onderzoek aan te passen naar de wensen van de opdrachtgever?”

“Mag je interviews met je mobiele telefoon opnemen?”

Dit zijn enkele vragen waar hbo-studenten mee puzzelen als ze bezig zijn met het plannen en uitvoeren van praktijkgericht onderzoek. Met behulp van een Comeniusbeurs is onderwijsmateriaal over onderzoeksintegriteit voor en met hbo-studenten ontwikkeld. Het onderwijsmateriaal bestaat uit een introductiecollege en drie bijeenkomsten, waarbij hbo-studenten leren om dilemma’s rondom onderzoeksintegriteit te herkennen en om het bespreekbaar te maken. 

Het interactieve introductiecollege is gericht op het overdragen van basiskennis over onderzoeksintegriteit. Gedurende de eerste bijeenkomst wordt verdieping aangebracht in die basiskennis en denken studenten na over ‘Wat is een goed (student)onderzoeker?’. Tijdens de tweede bijeenkomst wordt het innovatieve casus-en-rollen carrousel uitgevoerd, waarbij studenten leren om dilemma’s vanuit verschillende perspectieven te analyseren. In de derde bijeenkomst wordt een rollenspel tussen de student en opdrachtgever nagespeeld om te oefenen met het bespreekbaar maken van dilemma’s. Het onderwijsmateriaal sluit aan bij de belevingswereld van hbo-studenten en is zorgvuldig uitgewerkt in een handleiding voor studenten en een handleiding voor docenten.

Zie onderstaande PDF-documenten waaronder de studenten- en docentenhandleiding en een PowerPoint met toelichting. Veel plezier!  


Susan M.J. Berentsen
februari 2024